In functie de modul de folosire si scopul pentru care ne dorim un telefon nou, trebuie sa tinem cont si de dimensiunea acestuia, intrucat, spre exemplu, daca dorim sa utilizam telefonul cu o singura mana, trebuie sa ne orientam catre unul cu o dimensiune a ecranului de sub 5.5 inch (vezi exemple).

Insa, daca dorim sa folosim telefonul si pentru a viziona filme, a ne juca sau pentru multiview tasking (Android), atunci ne putem indrepta spre unul cu un ecran mai mare.
In ceea ce priveste rezolutia, este recomandat sa folosim un telefon a carui rezolutie este de cel putin Full HD (1920 x 1080), sau chiar QHD (2960 x 1440). Este insa de mentionat faptul ca un Full HD economiseste pana la 20% din durata bateriei, fapt de care trebuie sa tinem cont in functie de motivul pentru care vrem un telefon nou.
Ca tehnologie a ecranului, trebuie sa ne orientam spre OLED, intrucat au un contrast mult mai bun fata de LCD insa, daca dorim ceva superior, putem opta pentru cel AMOLED de la Samsung sau iPhone.
Chiar daca, de regula, un telefon scump sau al unui producator de top are si o camera foto buna, este bine totusi sa tinem cont de cateva aspecte ale acesteia si sa nu ne bazam doar pe numarul de megapixeli.
Atunci cand cautam un telefon bun cu o camera pe masura, printre specificatiile pe care trebuie sa le consideram se afla si unghiul de deschidere al camerei, nivelele ISO, numarul si tipul de lentile, dimensiunea pixelului sau autofocus-ul.

De aceea, pot fi cazuri in care un telefon a carei camera foto este de 16 MP sa fie mai slab calitativa decat a unui alt telefon cu doar 12 MP, insa care are specificatiile mai sus mentionate (vezi exemple).
Cu toate acestea, daca nu esti un pasionat al fotografiei sau nu consideri ca vei avea nevoie de o calitate de top a pozelor pe care le faci, poti opta pentru un telefon mobil cu o camera decenta, compensand astfel pe partea de procesor si alte facilitati, in functie de dorinta si asteptarile pe care le ai de la acesta.
In principiu, performanta unui telefon bun este data de procesor (CPU) si memoria RAM.

Spre exemplu, un telefon Apple are procesorul mai performant, insa la unul cu sistemul de operare Android, ne putem orienta catre cati GB RAM dorim. Asadar, daca optam pentru cel de-al doilea tip, recomandarea noastra este sa alegem un telefon cu cel putin 4 GB RAM (vezi exemple).
Mai mult de-atat, in caz ca marca sau modelul procesorului ne pot crea confuzii, atunci cand alegem un telefon bun, ne putem orienta dupa viteza acestuia de procesare, si anume cea exprimanta in GigaHertz (GHz). Cu cat acest numar este mai mare, cu atat procesorul este mai rapid.
Acesta este un lucru important de tinut minte in special in cazul in care cautam un telefon bun pentru gaming si pentru a putea rula cu usurinta titluri precum PUBG Mobile sau Fortnite.